Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΒΙΣΑΛΤΙΑ:Η ΑΡΧΑΙΑ ΒΕΡΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΠΑΤΣΙ


Tου Θωμά Αμπατζή

Η αρχαία Βέργη απαντά σαν Βέργη, Βέργα, Βέργον ή Βεργαίον, στους αρχαίους συγγραφείς, στους φορολογικούς καταλόγους της αττικοδηλιακής συμμαχίας, στον κατάλογο των θεωροδόκων του Ασκληπιείου της Επιδαύρου του 360 π.Χ. και σε μια επιγραφή των Φιλίππων του 3ου αιώνα μ.Χ.

 Υπάρχει ασάφεια και αντιφατικότητα των αρχαίων πηγών σχετικά με τη θέση της. Ο Στράβων αναφέρει ότι απέχει από την Αμφίπολη περίπου 200 στάδια (37 χλμ). Ο Στέφανος Βυζάντιος λέει ότι πρόκειται για θρακική πόλη της περιοχής της Αμφίπολης. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος τη θεωρεί πόλη της Οδομαντικής ενώ μερικοί κώδικές του την εντάσσουν στην Βισαλτία. Ο Ψευδο-Σκύμνος αναφέρει ότι βρίσκεται «επί Στρυμόνος κατά μεσόγειον».

ΤΟΥΜΠΑ
 Η Τούμπα είναι ένας πευκόφυτος λόφος δίπλα στον αρχαίο οικισμό της Βέργης. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι υπήρχαν δυο είσοδοι που οδηγούσαν στο εσωτερικό της Τούμπας. Η μια, ορατή μέχρι το 1980, ΝΔ και η άλλη .

Αναφέρονται κάποια περιστατικά για συγκεκριμένους κατοίκους που επιχείρησαν να μπουν στο εσωτερικό της από μια στοά και βρήκαν πόρτα σιδερένια, άλλοι νερό και άλλοι φίδια. Υπάρχει και η παράδοση ότι κάτω από την Τούμπα είναι θαμμένη μια εκκλησία και ότι υπάρχει ένα χρυσό φίδι. Στην εφημερίδα «ΝΙΓΡΙΤΑ» (19-2-1933) γίνεται μνεία της Τούμπας από το δασοκόμο της περιοχής κ. Μιχ. Μπλέτσα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του αναφέρονται τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ:

-

 Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

2 σχόλια:

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΘΩΜΑΣ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ.

Unknown είπε...

Εμείς ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες και συγχαρητήρια για την έρευνα σας.